Cari artikel di sini

Manfaat Bijirin





 
Bijirin tampak kecil di mata masyarakat tetapi ia mempunyai banyak manfaat tersendiri sehingga mampu menjamin kesihatan berpanjangan. Antara kebaikan pengambian bijirin adalah :

1. Menghalang kemampuan kolesterol untuk melekat pada dinding arteri sehingga mencecah pembentukan plak yang menyempitkan laluan darah ke jantung.

2. Pemakanan oat cenderung memiliki indeks jisim tubuh (BMI) di bawah par 25, sekali gus termasuk dalam kategori menyihatkan.


3. Pengambilan bijirin seperti oat sehari boleh membantu menurunkan kolesterol dalam darah dan risiko sakit jantung.

4. Satu sajian bijirin sehari boleh membantu mengurangkan berat badan dan mendapatkan pinggang yang lebih ramping berbanding tak memakan bijirin.

5. Baik untuk penghadaman.

6. Mengenyangkan dan membekalkan banyak tenaga sepanjang masa.

7. Membantu mengekalkan keseimbangan tahap gula dalam darah.

8. Kandungan seratnya yang tinggi mampu membantu melakukan proses pembebasan gula secara perlahan ke dalam tubuh.

9. Makanan yang baik untuk jantung, sekaligus membantu mengelakkan terkena serangan jantung.


Artikel menarik yang lain :